Yin Yoga

Yin yoga

Yin yoga is een hele rustige vorm van yoga

Vanuit ontspanning en door lang in de houdingen te blijven stretch je dieper in het lichaam, het bindweefsel. Bindweefsel ondersteunt, verbindt en beschermt onze organen en geeft ons lichaam structuur. Soepeler bindweefsel zorgt voor soepelere gewrichten. Door op die manier fysieke ruimte te creëren, ontstaat er ook mentale en emotionele ruimte. 

Als we ons lichaam in vorm willen brengen zijn we vaak gericht op de spieren. Het versterken en stretchen ervan. Bij sporten, en ook bij andere vormen van (yang) yoga ligt daar de nadruk op. En dan ook nog graag resultaten behalen; sterker, leniger worden. 

“De kracht van yin yoga is niet effort, maar tijd en ontspanning. Door alleen te herkennen wat er is, daarbij te blijven en op die manier vanzelf ruimte te creëren; fysiek, mentaal en emotioneel.” 

Yin yoga, in combinatie met lichaamsgerichte therapieën, hebben mij in mijn rouw-/herstelproces heel erg geholpen. In het begin vond ik het super confronterend om vijf minuten stil te blijven in de houdingen. Frustratie en onrust alom. En juist daarom was het precies wat ik nodig had. Gelukkig wist ik me dat wel te beseffen. Ik heb er dit stuk over geschreven op PsychoseNet.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5
Yin Yoga

Bij yin yoga is het niet zozeer je lichaam die je gebruikt om in de houding te komen, maar de houding die je gebruikt om je bewust te worden van je lichaam.

En fysieke sensaties als opening naar je binnenwereld. Want trauma’s, hoe groot of klein ook, gaan zich nestelen in je lichaam. 

Yin yogadocent

Ik mijn jonge jeugd heb ik een dissociatieve stoornis opgelopen; ik was afgesneden van mijn gevoel. Voor zover ik me kon herinneren liep ik rond met een chronische onderrugpijn. Ik had het geaccepteerd, het hoorde bij mij, dacht ik. Zoals iedereen zijn/haar zwakke plekken heeft. Toen ik yin yoga ging volgen, ontdekte ik dat het allemaal opgeslagen emoties waren die eraan ten grondslag lagen. Door die emoties te gaan doorvoelen, verdween de pijn. 

 

In 2017 volgde ik een 200-uurs yin yogadocentenopleiding en sindsdien geef ik op verschillende locaties yin yogales. Daarbij geef ik ook andere vormen van (yang) yoga. Als je meer wilt weten over yin yoga, waar ik lesgeef of interesse hebt in een online les of privéles, stuur me een berichtje.